Artikel over OLAV in Wetenschappelijk Tijdschrift Autisme

Afgelopen week werden wij verrast door het uitkomen van een artikel over ons project: Het Wetenschappelijk Tijdschrift Autisme publiceerde ons item over de pabocursus in hun themanummer (editie 2 van 2019) over de Academische Werkplaatsen Autisme, oftewel AWA’s. Binnen de AWA Samen Doen! kregen wij de kans om de e-learning cursus voor leerkrachten in opleiding te ontwikkelen.

Voor goed passend onderwijs aan leerlingen met een autismespectrumstoornis (ASS) is het namelijk belangrijk dat alle leerkrachten kennis en vaardigheden hebben voor het lesgeven aan deze leerlingen en kunnen samenwerken met ouders. Toch lijken leerkrachten in opleiding nog onvoldoende toegerust op dit gebied. Om hen beter toe te rusten voor het geven van passend onderwijs aan leerlingen met ASS inventariseerden we de wensen, behoeften en prioriteiten van leerkrachten, ouders en pabo’s. Op basis van deze inventarisatie ontwikkelden we een e-learningcursus met aandacht voor kennis over ASS, vaardigheden voor het lesgeven aan leerlingen met ASS en educatief partnerschap.

De e-learning is klaar voor gebruik en te vinden via deze site. De uitkomsten van de eerste evaluaties zijn positief. Verder onderzoek moet uitwijzen of de e-learning effectief is in het bevorderen van kennis en vaardigheden van leerkrachten in opleiding en de kwaliteit van onderwijs, en daarmee de kwaliteit van leven van leerlingen met ASS.

Lees verder op de site van het WTA.


Foto door pan xiaozhen op Unsplash

Bron: Smit, A.K., Courtens, M.T., Luteijn, E., & De Bildt, A.A. (2019) Ontwikkeling van een E-Learning over Autismespectrumstoornissen voor Leerkrachten in Opleiding, Wetenschappelijk Tijdschrijft Autisme, 2, zie http://www.wta.nu

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s